Woningruil

Van woning ruilen met iemand anders? Dat kan.
Als je met iemand van woning wilt ruilen, moet je zelf een ruilkandidaat zoeken. Wanneer je een ruilkandidaat hebt gevonden, vul je gezamenlijk het formulier in. Dit kan een woning van Nester zijn, maar het mag ook een woning van een andere corporatie zijn.  

Als we de aanvraag hebben ontvangen, kijken we of je aan de voorwaarden voor deze nieuwe woning voldoet. Hou er rekening mee dat de nieuwe huurprijs van de woning nog moet worden bepaald. Je neemt dus niet de huurprijs van de ruilkandidaat over.  

Je krijgt binnen 2 weken bericht van ons of je aanvraag goedgekeurd is.    

Wat gebeurt er daarna?
Samen met jouw ruilpartner bespreek je wat de officiële ruildatum is. Op deze datum onderteken je de huurovereenkomst in jouw nieuwe woning. Wanneer je daadwerkelijk verhuist, bespreken jullie samen.
Na het tekenen van de huurovereenkomst word je uitgeschreven bij Thuis in Limburg.

Let op: het is belangrijk dat je nog wel de huur van jouw huidige huurwoning opzegt. Wil je dit meteen regelen? Ga dan naar het formulier huur opzeggen.

Veel gevraagd over Woningruil

Wat zijn de voorwaarden voor woningruil?

Algemeen

-         Je woont minimaal 1 jaar in jouw huidige huurwoning.

-         Huishoudgrootte moet passend zijn voor de woning.

-         Inkomen moet passend zijn.

-         Beiden ruilpartners mogen geen huurachterstand hebben.

-         Beiden ruilpartners moeten ingeschreven staan bij www.thuisinlimburg.nl (inschrijftijd is echter hier niet van belang) en geen blokkade hebben.

-         De woning moet niet aangemerkt zijn voor verkoop of sloop.

-         Er is een positieve verhuurdersverklaring aanwezig van de ruilcorporatie.

-         Er vindt een kennismakingsgesprek plaats op ons kantoor in Reuver.

-         Een medewerker van Nester komt langs om te beoordelen of de staat van de woning akkoord bevonden wordt om te ruilen.

Hoe kan ik woningruil aanvragen?

Algemeen

Vul het Aanvraagformulier woningruil volledig in en onderteken allebei het formulier. 

Wie is verantwoordelijk voor de staat van de woning bij woningruil?

Algemeen

Vóór de woningruil controleert een woonmakelaar van Nester de technische staat van de woning. Moet er nog iets gerepareerd worden? Dat moet door de vertrekkende bewoner worden opgelost. Spullen overnemen van de vorige bewoners is mogelijk. Nester is niet verantwoordelijk voor de onderhoudsstaat/gebreken van deze zaken.

Welke documenten moet ik aanleveren voor de aanvraag woningruil?

Algemeen

Documenten die wij graag willen ontvangen (van alle hoofdaanvragers):

 

  • Meest recente inkomensverklaring (IBRI) van de Belastingdienst, dit mag zowel een definitieve als voorlopige verklaring zijn. Of upload de meest recente definitieve aanslag.
  • 3 recente maandloonstroken/uitkeringsspecificaties of 4 recente (aaneengesloten) weekloonstroken. Of een jaaroverzicht van je pensioen en/of AOW.
  • Uittreksel uit de Basisregistratie Personen (voorheen GBA) met historisch adresoverzicht. Deze is (betaald) op te vragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Wanneer je woonsituatie ongewijzigd is, mag het uittreksel maximaal 6 maanden oud zijn.
     De adreshistorie is ook gratis op te vragen via de website: www.mijn.overheid.nl. Je mag deze als printscreens aanleveren. Let wel op dat Nester je om een officieel uittreksel kan vragen;
  • Verhuurdersverklaring(en) van de laatste 5 jaar, in te vullen en te ondertekenen door de verhuurder. Ben je huurder van Nester? Dan hoef je deze niet aan te leveren voor onze huurperiode;
  • Eigen onderneming/ZZp'er? Dan willen wij graag een ingediende aangifte of een fiscaal rapport van het afgelopen jaar. Is deze nog niet beschikbaar? Dan willen wij graag een prognose over het lopende jaar. Deze moet worden opgesteld door een externe, professionele accountant/boekhouder/administrateur.
     

 

Indien van toepassing:

  • Overzicht van je (hypotheek) leningen en schulden;
  • Door de bewindvoerder afgegeven schriftelijke akkoordverklaring voor verhuizing inclusief beschikking van de rechtbank;
  • Ouderschapsplan en/of scheidingsconvenant.